Tyxo.bg counter Празници
Дискусионен форум "Де зората"
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
септември 03, 2010, 17:10

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
29187 Публикации в 881 Теми от 186 Членове
Последен член: galleo
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Дискусионен форум "Де зората"  |  "Не хлебом единим жив человек..."  |  Църквата  |  Тема: Празници 0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 15 16 [17] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Празници  (Прочетена 45744 пъти)
ixland
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 237

225415229
Профил
« Отговор #240 -: ноември 07, 2009, 14:50 »

Молейки се за душите на блаженопочившите, и прекланяйки се пред светлата им памет - да се погрижим и за живите, близки и далечни около нас. Бъдете здрави и силни.

Активен

Важно е човек да промени себе си, не е нужно да променя целия свят.
Милен
Вътрешни
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5622

Профил
« Отговор #241 -: ноември 29, 2009, 12:16 »

Четири недели от днес Западните църкви празнуват 1, 2, 3 и четвърти Адвент - т.е. Идването, Наближаването и пр. на Рождество - и началото на т.н. Църковна година.

За 1 Адвент едно лаическо изпълнение на Laudate Dominum от една общност на Taize-богомолци.

С това да си спомним и времето, когато и в България десетки и стотици хиляди свещи осветяваха нощите.

<a href="http://www.youtube.com/v/ctgecsZDzx4&amp;hl=de_DE&amp;fs=1&amp;rel=0&amp;border=1&amp;ap=%2526fmt%3D18" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ctgecsZDzx4&amp;hl=de_DE&amp;fs=1&amp;rel=0&amp;border=1&amp;ap=%2526fmt%3D18</a>

Laudate Dominum omnes gentes, Hallelujah!
Хвалете Господ всички народи, Алилуя!
Активен

"Evil is powerless if the good are unafraid" - Ronald Reagan, 1981
Anamary
Mеmber S
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2707

Профил
« Отговор #242 -: ноември 29, 2009, 13:15 »

Активен
Anamary
Mеmber S
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #243 -: ноември 30, 2009, 12:28 »

На днешния ден Църквата почита паметта на
Св. Апостол Андрей Първозваний

Св. ап. Андрей се нарича Първозваний, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години той жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици.

Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на вселената, и на душите ни велика милост.

Храмът на Първозвания апостол

Софийският храм-паметник „Св. апостол Андрей Първозвани” е построен през 1926 г. в памет и прослава на българските опълченци, загинали за свободата на България. Той е не само единственият в България храм, носещ името на първозвания Христов апостол, но е и единственият, който е посветен на героичните български войници, участвали в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война и Македоно-одринското опълчение. Те всекидневно се споменават на богослуженията в храма.

Активен
Anamary
Mеmber S
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #244 -: декември 06, 2009, 10:25 »

Честит Никулден на всички и най-вече на празнуващите днес: Nick, Ник и останалите знайни и незнайни имен(н)ици!
(хм... според новия правописен речник било с двойно "н", според правилата от моето време би трябвало да е с едно "н". Няма как, ще бъда в крак с времето)  Усмивчица

Активен
Tania
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

Профил
« Отговор #245 -: декември 06, 2009, 18:44 »

Понеже обичта и преклонението ми пред великия Божи угодник св. Николай Чудотворец е много силна, споделям с читателите на "Де зората" моето пътуване до Бари и преживяванията ми в това свято място.
ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН!

Когато преди време започнах да чета Жития на светиите, прочетох и за св. Николай Чудотворец и си пожелах един ден да отида в Бари. Оттогава изминаха цели 17 години, през които непрестанно мечтаех да посетя това италианско градче със закачливо име. Колко съм го гледала на картата, там долу, точно в петата на Ботуша!

През последните години в най-тежките ситуации чувствах много осезателно помощта на Светеца и го молех да направи така, че един ден да отида при него в Бари. Ето, че това се сбъдна!

Целият текст в LiterNet:

http://liternet.bg/publish14/t_shelhorn/sv_nikolaj.htm

Активен
Anamary
Mеmber S
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #246 -: януари 06, 2010, 10:11 »

Честито Богоявление - Йордановден

"Тогава Иисус дохожда от Галилея на Йордан при Йоана, за да се кръсти от него. А Йоан Го възпираше и думаше: аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при мене? Но Иисус му отговори и рече: остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда. Тогава Йоан Го допуска. И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение." (Мат.3:13-17)

Активен
Милен
Вътрешни
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5622

Профил
« Отговор #247 -: януари 06, 2010, 12:47 »

Да не забравяме, че днешният ден е наречен Йордановден не заради Йордановците, колкото и достойни за честване да има сред тях, но заради реката Йордан.

Преди време бях пуснал нещо по повода, което повтарям пак тук:

"И пак във връзка с река Йордан, с кръщаването в нейните води и с преминаването й - по един или друг повод - този уникален видеодокумент, заснет на оригиналния бряг на оригиналната река.

Снимките са от 1988 г. когато  по време на петото пътуване на семейство Кеш-Картър до Светата земя те правят документалния филм "Return to the Promised Land" (за съжаление в мрежата се намира само аудио CD - филмът все още не е излязъл като DVD):

<a href="http://www.youtube.com/v/yqMf-igd5JU&amp;rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/yqMf-igd5JU&amp;rel=1</a>

1

Cash: My mother’s favorite song was „I won't have to cross Jordan alone“ and here on the banks of the Jordan river it’s wonderful to be able to sing it to her memory

When I come to the river at the ending of day
When the last winds of sorrow have blown
There'll be somebody waiting to show me the way
For I won't have to cross Jordan alone
I won't have to cross Jordan alone
Jesus died for my sins to atone
In the darkness I see he'll be waiting for me
I won't have to cross Jordan alone
I won't have to cross Jordan alone...

Кеш: Любимата песен на майка ми бе „Няма да трябва сам да преминавам през Йордана“ и е истинско чудо да мога да изпея тази песен тук, на брега на Йордан в нейна памет

Когато на края стигна до брега на реката
Когато отмине и последният повей на скръбта
Ще има някой, който ще ме чака да ми покаже пътя
И няма да трябва сам да преминавам през Йордана
Няма да трябва сам да преминавам през Йордана
Исус умря за изкупление и на моите грехове
Виждам, той ще ме очаква в мрака
Няма да трябва сам да преминавам през Йордана
Няма да трябва сам да преминавам през Йордана...

2

JCarter: "Nothing is pretty as pretty flowers but to have them given to me here on the river Jordan is really a special thing. I come to the banks of the Jordan river and it has a special meaning to me – seems like when I was a child and I think about crossing the Jordan and I was always going straight to heaven…People come here for various reasons – to be baptized or just to find peace of mind and there is a peace of mind for me in the way that I believe knowing that when I’m going to cross that Jordan river that I get someone to cross it whit him or that I’ll be waiting here when he does finally cross it… maybe we’ll do it together…"

I believe my steps are growing wearier each day
Got another journey on my mind
Lures of this old world have ceased to make me wanna stay
And my one regret is leaving you behind.

If it proves to be his will that I am first to go
And somehow I'll be feeling it will be
When it comes your times to travel like wise don't feel lost
For I will be the first one that you'll see.

And I'll be waiting on the far side banks of Jordan
I'll be sitting drawing pictures in the sand
And when I see you coming I will rise up with the shout
And come running through he shallow waters reaching for your hand.

Through this life we've labored hard to earn our meager fare
It's brought us trembling hands and failing eyes
I'll just rest here on this shore and turn my eyes away
Until you come then we'll see paradise.

And I'll be waiting on the far side banks of Jordan
I'll be sitting drawing pictures in the sand
And when I see you coming I will rise up with the shout
And come running through he shallow waters reaching for your hand.

Дж.Картър: "Няма нищо по-красиво от цветята, но да ти подарят красиви цветя тук край река Йордан има много особено значение. Стоя тук на брега на река Йордан и съзнавам колко важно е това за мен - то ми напомня как, когато бях дете си представях, че да преминеш Йордана значи да отидеш направо на небето… Хората идват тук по най-различни причини – да бъдат кръстени или за да намерят спокойствие на душата си. Моята душа е спокойна защото това, в което вярвам е, че когато дойде времето да пресичам реката Йордан ще има някой, заедно с когото ще я премина или че аз ще го очаквам тук, когато накрая дойде и неговият ред да я пресича...а може би ще пресечем реката заедно…"

Мисля че стъпките ми стават все по-уморни от ден на ден
Мислите ми кръжат около едно друго пътешествие
Изкушенията на този стар свят не ме мамят повече
И единственото нещо за което съжалявам е, че те оставям тук

Ако се окаже, че волята Му е аз да тръгна първа
А нещо ме кара да мисля, че така и ще бъде
Като настъпи и твоят момент за същото пътешествие не се чувствай загубен
защото аз ще съм първата която ти ще видиш

Ще те чакам на отсрещния бряг на Йордана
Седнала ще рисувам шарки в пясъка
И когато те видя да идваш ще възкликна и ще стана
и ще припна през плитката вода с протегнати ръце

Трудихме се тежко през този живот да изкараме оскъдната си награда
Това ни донесе треперещи ръце и отслабнали очи
Просто ще приседна тук на този бряг и ще отвърна поглед
Докато и ти дойдеш – тогава заедно ще видим райските покои

Ще те чакам на отсрещния бряг на Йордана
Седнала ще рисувам шарки в пясъка
И когато те видя да идваш ще възкликна и ще стана
и ще припна през плитката вода с протегнати ръце

Джун Картър Кеш 15 май 2003 г.
Джон Кеш  12 септември 2003
Активен

"Evil is powerless if the good are unafraid" - Ronald Reagan, 1981
Astronomy
Вътрешни
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1694

248142033
Профил WWW
« Отговор #248 -: януари 06, 2010, 13:26 »

Честито Богоявление на всички съфорумци. Големи благодарности и на Милен за превода. Бог да благослови всички!!!

Съвет при четенето, поставете курсура на мишката върху евангелската препратка и ще се покаже самия текст към който води препратката.

Кръщение Господне или Богоявление

bogojavlenie_rus_13v"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". (Мат. 3:16-17)

Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември  Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление. 

Твърде малко са подробностите за земния живот на Господ Иисус Христос преди Неговото кръщение, които можем да намерим в страниците на евангелските повествувания. Спасителят, Който наистина се постарал "да изпълни всяка правда" (Мат. 3:15), изчакал да навърши 30-годишната възраст, необходима по еврейския обичай за всеки свещеник или учител, и  преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на Своя Предтеча.

Наскоро преди това Йоан Кръстител, синът на свещеник Захария и на   Елисавета, бил започнал по Божия повеля покайната си проповед "във Витавара отвъд Йордан" (Йоан 1:28). Йоан бил предсказаният от пророк Малахия Ангел, който трябвало да  приготви пътя на Господа (Мат. 3:1). За него бил говорил още великият Исаия: "Гласът на викащия в пустинята говори:  пригответе път Господу, прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог" (Ис. 40:3). Неговият зов: "Покайте се, защото се приближи царството небесно!" (Мат. 3:2) привлякъл вниманието дори на фарисеите и садукеите. (Мат. 3:7). С тревога и упование пристъпвали към него люде от всички слоеве на народа. От Йерусалим били изпратени при него свещеници и левити измежду фарисеите, за да го питат: "Защо кръщаваш, ако не си Христос, ни Илия, нито Пророкът?" (Йоан. 1:19, 25), а Йоан им отговорил: "Аз кръщавам с вода, но посред вас стои Един, Когото вие не познавате. Той е Идещият след мене, Който ме изпревари, и Комуто аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му" (Йоан.  1:26-27).

И ето, Този Един дошъл "от Галилея на Йордан при Йоан, за да се кръсти от него. А Йоан го възпираше и думаше: аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идваш при мене? Но Иисус му отговори и рече: Остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда. Тогава Йоан Го допуска" (Мат. 3:13-15).

"А когато се кръсти целият народ, и когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето, и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид, като гълъб" (Лука 3:21). "И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат. 3:17).

При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика тайна, за която Старият Завет само загатвал и върху която древните Египет и Индия само баснословили - тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човеците. Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата. Чрез свидетелството на Йоан: "Ето Агнецът Божи, Който взема върху Себе Си греха на света" (Йоан 1:29) и чрез кръщението на Иисус беше показана Христовата мисия на света и посочен пътят на нашето спасение. А именно: с потопяването в Йорданските води Господ взе върху Себе Си греховете на човешкия род и умря под неговото бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото възкресение. И в нас трябва да умре чрез светото Кръщение старият греховен и прокълнат човек и да излезем от свещения купел като наново оживели, очистени, обновени и възродени.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава, като ни показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки от нас чрез светото Кръщение бва осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За това просвещение славослови и богоявленския кондак:

"Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна."

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа.

Активен

Anamary
Mеmber S
Hero Member
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #249 -: януари 08, 2010, 21:54 »

За вчерашния празник:

Св. Йоан Кръстител: Гласът на викащия в пустинята…

След празника Богоявление, Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на Йоан Предтеча и Кръстител. Главната задача в живота на свети Йоан Кръстител е изпълнена в деня на Богоявление и от дълбока древност Църквата е отредила за неговото възпоменание следващия ден след този празник. Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си.
Активен
Страници: 1 ... 15 16 [17] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Дискусионен форум "Де зората"  |  "Не хлебом единим жив человек..."  |  Църквата  |  Тема: Празници « назад напред »
Отиди на: